Na Prešovskej univerzite otvorili Ústav maďarského jazyka a kultúry

12.11.2011 Prešov

Prešov 12. novembra (TASR) – V závere pracovného týždňa otvorili na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove Ústav maďarského jazyka a kultúry. Jeho zriadením sa univerzita stala jediným akademickým pracoviskom na Slovensku, ktoré komplexne pokrýva výskum a edukáciu všetkých významných národnostných menšín. V Prešove už totiž existujú aj dva ďalšie ústavy, a to Ústav rusínskeho jazyka a kultúry a Ústav rómskej kultúry.
Riaditeľka UNIPOCENTRA PU Kamila Urmaničová informovala, že tieto tri pracoviská majú rovnaké postavenie, nie sú súčasťou žiadnej z fakúlt, ale sú podriadené priamo rektorovi. \"Externé dôvody zriadenia Ústavu maďarského jazyka a kultúry vychádzajú zo súčasnej situácie menšín, zvlášť potrieb výskumu a vzdelávania maďarskej menšiny vo východoslovenskom regióne. Na území Prešovského a Košického kraja žije viac ako 130.000 obyvateľov maďarskej národnosti a pôsobí tu niekoľko desiatok základných a stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským,\" zdôvodnila Urmaničová.
K založeniu ústavu dospelo vedenie univerzity po viacerých rokovaniach s podpredsedom vlády SR Rudolfom Chmelom, ktorý sa zaviazal pokryť výdavky na jeho zriadenie a prvé roky pôsobenia. PU však mala aj interné dôvody, prečo zaviesť toto pracovisko. \"Tie spočívajú v snahe vybudovať vrcholné pracovisko, pokrývajúce výskum kultúry, jazyka a literatúry, ako aj vzdelávanie národnostných menšín vo východoslovenskom regióne,\" doplnila Urmaničová.
Ústav, ktorý otvorili vo štvrtok (10.11.), sa bude venovať dvom hlavným činnostiam, a to výskumu jazyka, literatúry a kultúry maďarskej národnostnej menšiny na východnom Slovensku a vyučovaniu maďarského jazyka a literatúry. Jeho riaditeľkou bude Alžbeta Dobsónyová, pedagogickú činnosť budú vykonávať dvaja docenti, dvaja odborní asistenti a lektor. Ústav plánuje prijímať prvých študentov vo februári budúceho roka. V akademickom roku 2012/2013 začne prvá výučba dvoch študijných predmetov v bakalárskom stupni štúdia.
 

Vyberte región